Kazalo spletne strani Zacetna stran Kontakt English version
 
 Demografsko socialno področje

je opisano s podatki o prebivalcih, o njihovi življenjski ravni, socialni in zdravstveni varnosti, ter s podatki o aktivnosti in življenjskem slogu prebivalstva.
 

 Ekonomsko področje

združuje proizvodne in storitvene dejavnosti, s podatki pa je predstavljena celotna ekonomska aktivnost.
 

 Okolje in naravni viri

so predstavljeni s podatki kmetijstva in ribištva, gozdarstva in lova, ozemlja in podnebja ter kazalniki za okolje in energetiko.
 

 Splošno

prikazuje geografske in upravno-prostorske delitve Slovenije, volilno statistiko in informacije o dejavnosti Statističnega urada RS.

SI-STAT podatkovni portal
na enem mestu vsebuje povezave do vseh statističnih podatkov.

Banka statističnih podatkov

vsebuje vnaprej pripravljene standardne tabele in ponuja možnost samostojne priprave tabel.
 

Evropski statistični podatki
Nudimo vam pomoč pri dostopu do brezplačnih podatkov, objavljenih na spletni strani Eurostata.

Metodologije
Vprašalniki, Metodološka pojasnila, Intrastat, Zbiranje podatkov o plačah, EU-SILC
 
Elektronsko poročanje
 
Statistična terminologija
 
Klasifikacije (Klasje)
za administrativne zbirke podatkov in izvajanje državne statistike.

» Javni razpisi
» Delovna razmerja
 Direktor Direktorata OECD za statistiko Enrico Giovannini obiskal Statistični urad RS

10. julij 2008, Posebna objava
Dodaj ali deli...
Oblika za tisk

V okviru pristopanja Slovenije v OECD se je direktor Direktorata OECD za statistiko Enrico Giovannini sestal z generalno direktorico Statističnega urada RS, mag. Ireno Križman - pri ocenjevanju izpolnjevanja zahtev za članstvo so visoko kakovostne statistične inštitucije in podatki prvi pogoj.

Slovenija je pridobila status opazovalke v Odboru OECD za statistiko junija 2006, kjer jo zastopa Statistični urad RS. V okviru pristopnega programa za članstvo v OECD na področju statistike je Odbor OECD za statistiko junija letos sklical sestanek za vseh pet držav kandidatk (poleg Slovenije še Čile, Estonija, Izrael in Rusija), na katerem so državam predstavili Listino statističnih zahtev. Statistični urad RS je nato prevzel koordinativno nalogo za statistične podatke v Sloveniji z izjemo podatkov, za katere je odgovorna Banka Slovenije, ki prav tako intenzivno sodeluje z več odbori OECD-ja.

Listina statističnih zahtev podrobno opredeljuje, kateri direktorati OECD-ja poleg statističnega potrebujejo statistične podatke za Slovenijo, način centraliziranega komuniciranja prek koordinacijske točke v državi, pregled pravnih in institucionalnih osnov in statistična področja, ki bodo predmet ocenjevanja. Statistični urad RS je OECD-ju že posredoval izčrpno dokumentacijo, ki predstavlja temelj delovanja slovenske državne statistike in metodološka gradiva statističnih raziskovanj.

Akcijski načrt pristopnega programa na področju statistike za Slovenijo predvideva tudi obisk direktorja Direktorata OECD za statistiko gospoda Enrica Giovanninija na slovenskem Statističnem uradu - ob tej priložnosti mu bo generalna direktorica mag. Irena Križman podrobneje predstavila sistem slovenske državne statistike. Svoj strokovni obisk v Sloveniji pa bo g. Giovannini zaključil s srečanjem z guvernerjem Banke Slovenije, dr. Markom Kranjcem.

V strategiji OECD glede širitve članstva je področje statistike jasno – za delovanje sodobne družbe so ključni visoko kakovostne statistične inštitucije in podatki. To je razlog, da je statistika v prvem valu ocenjevanja: aktivnosti Odbora OECD za statistiko in Statističnega urada vse do konca leta 2009 bodo eden od elementov, ki bodo omogočila celovito oceno izpolnjevanja zahtev in priporočil za članstvo Slovenije v OECD. Ta posebna vloga statistike je poudarjena tudi v 3.a členu Konvencije OECD-ja, ki pravi, da bodo članice zagotavljale potrebne informacije, ki vključujejo tudi kratkoročne, strukturne in analitične statistične podatke z vsemi metodološkimi informacijami, in sicer za namene analiz, ustreznih politik in nadzora.


Dodaj ali deli...
Prijavite se za prejemanje novic prek e-pošte

 

Zadnjih 10 novic v področju 'Splošno'

16.2.2015 Mednarodni dan maternega jezika 2015
23.1.2015 48. redna seja Statističnega sveta RS
30.12.2014 Pomembnejši statistični podatki o Sloveniji
23.12.2014 70 let Statističnega urada Republike Slovenije
17.12.2014 Kaj vam ponuja SURS v letu 2015?
17.12.2014 Statistični letopis na podatkovnem portalu SI-STAT
17.12.2014 Statøpis – statistični pregled Slovenije 2014
28.11.2014 Pomembnejši statistični podatki o Sloveniji
25.11.2014 Letni program statističnih raziskovanj za 2015
21.11.2014 Pomembnejši statistični podatki o Sloveniji

» Ostale zadnje novice v področju 'Splošno'
» Ostale zadnje novice
 
 
O avtorjih
© Statistični urad Republike Slovenije.
Uporaba in objava podatkov je dovoljena le z navedbo vira.