Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?

SURS omogoča raziskovalcem dostop do mikropodatkov 

SURS omogoča dostop do mikropodatkov za raziskovalni in analitični namen, in sicer do vseh podatkov, ki jih zberemo v statističnih raziskovanjih, načrtovanih v vsakokratnem letnem programu statističnih raziskovanj (LPSR). SURS omogoča raziskovalcem tudi dostop do mikropodatkov drugih soizvajalcev dejavnosti državne statistike in do podatkov, s katerimi razpolagajo raziskovalci in ki jih ti z namenom, da se ti podatki povezujejo v varnem okolju, posredujejo na SURS. Dostop do nekaterih mikropodatkov SURS-a je mogoč tudi na Arhivu družboslovnih podatkov, dostop do evropskih mikropodatkov pa na Eurostat-u.  

Dostop do mikropodatkov lahko pridobijo registrirane raziskovalne ustanove, registrirani raziskovalci in raziskovalci v državni upravi. Do mikropodatkov je mogoče dostopati v varni sobi SURS-a in z dostopom z daljave. Preden se agregatni rezultati analiz prenesejo, jih preverimo z vidika zagotavljanja statistične zaupnosti. V nekaterih primerih je mogoče statistično zaščitene mikropodatke pridobiti na DVD.

Prošnjo za dostop do mikropodatkov je treba oddati na predpisanem obrazcu. Če je oddana prošnja v skladu s pravili za zagotavljanje dostopa do mikropodatkov, podpišemo z raziskovalno ustanovo pogodbo, raziskovalec, ki bo dostopal do podatkov, pa podpiše izjavo o varstvu podatkov.

SURS lahko posreduje raziskovalcem nekatere individualne podatke tudi za anketiranje, in sicer v obliki t. i. vzorca oseb.  

S pomočjo storitve dostopa do mikropdatkov, ki jo omogoča SURS, je bilo opravljenih že veliko pomembnih raziskovalnih nalog. Pri razvoju te storitve sodelujemo s partnerjem Arhivom družboslovnih podatkov, tesno sodelovanje smo vzpostavili tudi z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

 
Povezane vsebine