Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?

Dostop do vseh mikropodatkov, zbranih z LPSR

Mikropodatek je spremenjen tako, da iz njega ni mogoče ugotoviti enote, na katero se nanaša, hkrati pa vsebuje spremenljivke, na podlagi katerih je mogoče izvajati statistično analizo na enak način, kot je to mogoče z individualnim podatkom. 

S to storitvijo zagotavlja SURS dostop do vseh mikropodatkov, zbranih na podlagi letnega programa statističnih raziskovanj (LPSR). LPSR je pravna podlaga za izvajanje statističnih raziskovanj v tekočem letu. Na spletni strani SURS so na voljo tudi metodološka pojasnila in vprašalniki za posamezna statistična raziskovanja, ki jih izvaja SURS.  

SURS omogoča raziskovalcem tudi povezovanje mikropodatkov SURS-a z mikropodatki iz drugih virov. Podatke iz LPSR zagotovi SURS, druge podatke pa raziskovalec. 

SURS pripravi raziskovalcem posamezne baze mikropodatkov za dostop, in sicer tako, da iz njih odstrani identifikatorje, ki bi lahko neposredno razkrili opazovano enoto. Povezovanje baz je omogočeno prek enotnih nepovednih identifikatorjev, s katerimi v bazah nadomestimo povedne identifikatorje (EMŠO, matično številka podjetja). 

Registriranim raziskovalcem so statistično zaščiteni mikropodatki in metapodatki iz nekaterih raziskovanj SURS-a dostopni za statistično-analitični in znanstveno-raziskovalni namen tudi na Arhivu družboslovnih podatkov

 
Povezane vsebine