Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?

Varna soba na SURS in dostop z daljave do strežnika SURS

Računalniki v varni sobi niso povezani v notranje omrežje in nimajo povezave z zunanjim okoljem, vse izhodne enote računalnika so onemogočene za uporabo. Raziskovalcem namestimo mikropodatke v mapo na lokalnem disku računalnika, in tam lahko izvajajo analize in shranjujejo rezultate. Zaradi usklajevanja zasedenosti računalnikov je treba prihod najaviti en dan vnaprej, dostop je mogoč vsak delovni dan (od 7. do 21. ure). V varno sobo ni dovoljeno vnašati naprav (prenosnih računalnikov, telefonov …), ki omogočajo prenos podatkov. Varna soba je locirana v prostorih SURS-a, Litostrojska 54, Ljubljana (stavba Palača DSU). Poleg stavbe je urejeno parkirišče za obiskovalce, v stavbi pa je tudi samopostrežna restavracija Apetit; tudi ta je odprta za vse obiskovalce. Preden se raziskovalci lotijo dela v varni sobi, jim pošljemo tudi navodila za delo v varni sobi.   

Pri dostopu z daljave do strežnika SURS se podatki nahajajo na strežniku SURS-a, ki je ločen od produkcijskih strežnikov. Raziskovalci lahko dostopajo do mikropodatkov s svoje delovne postaje 24 ur na dan, in sicer prek internetne povezave v omrežje HKOM. Na strežniku je mogoče izvajati analize in ustvarjati nove datoteke; tiskanje in shranjevanje na lokalni disk delovne postaje pa ni omogočeno. Storitev dostopa v omrežje HKOM zagotavlja Direktorat za informatiko in e-storitve (MNZ). Pripravili smo tudi kratka navodila raziskovalcem za dostop z daljave. 

Storitev dostopa v omrežje HKOM pri dostopu do mikropodatkov z daljave do strežnika SURS zagotavlja Direktorat za informatiko in e-storitve (MNZ). Za stroške upravljanja povezave v omrežje državnih organov HKOM in geselnika je predvideno mesečno plačilo (trenutno 17 EUR/mesec).

Za prenos delnih ali končnih agregatnih rezultatov iz varne sobe ali s strežnika za dostop z daljave zaprosijo raziskovalci po e-pošti na predpisanem obrazcu za izvoz datotek. Te datoteke pregledamo z vidika zaščite statistične zaupnosti in tiste, ki ustrezajo načelom varovanja zaupnosti, posredujemo raziskovalcem po e-pošti.  

SURS omogoča raziskovalcem, da pri delu v varni sobi in na strežniku za dostop z daljave uporabljajo programsko opremo SURS-a. V varni sobi sicer lahko uporabijo tudi svojo programsko opremo, vendar le po predhodnem dogovoru in če imajo za to ustrezne licence.  

Raziskovalcem posredujemo na DVD le statistično zaščitene mikropodatke, ki so rezultat nekaterih anketnih statističnih raziskovanj, izvedenih na majhnem vzorcu. Statistično zaščiteni mikropodatki so podatki, ki so bili skozi postopek statistične zaščite tako spremenjeni, da tako njih kot njihove kombinacije pri uporabi sorazmerno majhnega napora, stroškov ali porabo časa ni mogoče opredeliti kot enoto opazovanja.

 
Povezane vsebine