Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Obisk Katherine Wallman, vodilne statističarke na Uradu za menedžment in proračun ZDA
Na strokovnem obisku v Sloveniji se bo Katherine Wallman, glavna statističarka na  Uradu za menedžment in proračun ZDA, srečala z ministrom za finance in z vodstvom Statističnega urada RS; obisk bo zaključila s predavanjem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.
Posebna objava
15.6.2007

Slovenski statistični urad aktiven v mednarodnem okolju

Statistični urad RS je v svoji strategiji predvidel tak razvoj slovenske državne statistike, ki bo v največji meri upošteval najboljše prakse uradnih statistik. Ta odločitev mu narekuje aktivno sodelovanje ne le v okviru Evropskega statističnega sistema, Ekonomske komisije za Evropo pri Združenih narodih (UNECE) in v Odboru OECD za statistiko, ampak tudi izmenjavo mnenj z drugimi nacionalnimi statističnimi institucijami. Razvejano in utečeno sodelovanje z nacionalnimi uradi EU pa v zadnjih letih razširjamo tudi v globalni mreži statističnih institucij zunaj evropskega okvira.

Vodilna predstavnica Urada za menedžment in proračun Združenih držav Amerike na obisku v Sloveniji

Gospa Katherine Wallman, vodilna statističarka na Uradu za menedžment in proračun Združenih držav Amerike, ki hkrati v mednarodnem okolju predstavlja precej decentralizirano ameriško statistiko, se bo na svojem prvem strokovnem obisku v Sloveniji najprej srečala z ministrom za finance dr. Andrejem Bajukom, in sicer v petek, 15. junija 2007. Istega dne popoldne se bo gospa Wallman na Statističnem uradu RS v pogovoru z generalno direktorico mag. Ireno Križman in njenimi najožjimi sodelavci seznanila z aktivnostmi slovenskega statističnega urada kot glavnega koordinatorja slovenske državne statistike.

V predavanju gospe Wallman v ponedeljek, 18. junija, na Statističnem uradu RS pa bomo slovenski statistiki imeli priložnost spoznati izkušnje iz ameriškega pristopa glede zahtev uporabnikov po statističnih podatkih. Vemo, da uporabniki pričakujejo ustrezne in natančne podatke ter pravočasno dostopne. Kako v čim večji meri izpolniti ta merila, pa je izziv za vsako statistično institucijo.

Delovni obisk bo gospa Katherine Wallman zaokrožila s predavanjem študentom ekonomije, v katerem bo predstavila statistični sistem v Združenih državah Amerike, in sicer s poudarkom na ključnih vidikih izračunavanja kratkoročnih kazalnikov. Omenjeno predavanje bo v ponedeljek, 18. junija, ob 14. uri v predavalnici P-127 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Avtor: Ida Repovž Grabnar