Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Popisni atlas Slovenije 2002
Popisni atlas prinaša kar 102 tematska zemljevida s podatki iz Popisa prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj 2002, prikazanimi po naseljih. Zemljevide vsebinsko dopolnjujejo kratka in jedrnata besedila.
Posebna objava
31.5.2007

Gre za prvi pravi popisni atlas Slovenije, ki sta ga na podlagi Popisa 2002 skupaj pripravila Statistični urad Republike Slovenije in Geografski inštitut Antona Melika Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Popis 2002 je bil sicer že petnajsti popis prebivalstva na ozemlju današnje Slovenije, vendar prvi po njeni osamosvojitvi.

V publikaciji boste našli kar 102 zemljevida, na katerih so popisni podatki prikazani po naseljih; teh je v Sloveniji skoraj šest tisoč; pokrajinska pestrost in raznolikost slovenskega ozemlja se odražata tudi v njihovi velikosti ter regionalni razporeditvi. Zemljevide dopolnjujejo kratka in jedrnata besedila, oba načina prikaza skupaj predstavljata – vsak na svoj način – razmere v naši državi na začetku 21. stoletja. Atlas obsega 160 strani; za ponazoritev publikacije smo v formatu PDF pripravili prvo od sedmih vsebinskih poglavij Prebivalstvo in naselja.

Podatki, predstavljeni v obliki zemljevidov, imajo največjo sporočilno vrednost. Že na prvi pogled lahko iz množice tako prikazanih podatkov ugotovimo prostorske razsežnosti določenega pojava. Tako na primer lahko zelo hitro opazimo, da so zunajzakonske skupnosti najbolj razširjene na Koroškem; značilne so tudi za vinorodna področja severovzhodne Slovenije (Haloze, Slovenske gorice). V zahodnem delu Slovenije zasledimo večje sklenjeno območje nadpovprečnega deleža tega tipa družine samo na zgornjem Gorenjskem.

Popisni atlas Slovenije 2002 je zanimiva in dragocena knjiga, primerna tudi za darilo. Prepričani smo, da bo kak njen izvod našel svoje mesto tudi na vaši knjižni polici. Knjiga je po ceni 40 evrov (9 586 SIT) na voljo v večjih knjigarnah, lahko pa jo naročite tudi neposredno pri izdajatelju (Založba ZRC).
Avtor: Danilo Dolenc