Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Prvi obisk – kratek vodič po spletni strani
Vstopno mesto Prvi obisk vsebuje kratka pojasnila o vsebini podatkov na spletni strani Statističnega urada in o dostopu do teh podatkov.
Posebna objava
11.4.2007

Za vse, ki na spletni strani Statističnega urada niste zelo pogosti obiskovalci ali pa ste našo spletno stran celo šele odkrili, smo pripravili posebno vstopno mesto Prvi obisk. Tu boste našli osnovne informacije o ureditvi naše spletne strani ter o vsebinskih področjih, ki jih pokriva državna statistika. Posebno pozornost smo namenili možnim potem do naših podatkov, saj so ti uporabniku na voljo v zelo različnih oblikah objav: v elektronskih publikacijah, lahko kot posebne spletne objave ali v datotekah, ki jih je možno tudi prenesti na svoj računalnik; vedno več podatkov pa objavljamo samo v podatkovnih bazah.

Svetujemo vam, da do podatkov Statističnega urada vstopate predvsem preko podatkovnega portala SI-STAT, saj so tu na enem mestu zbrane povezave do vseh objav na spletni strani. Jedro portala je podatkovna baza SI-STAT; ta omogoča enostavno pripravo tabel po željah uporabnikov ter grafični prikaz podatkov v obliki grafikonov oz. kartogramov. Količina na novo objavljenih podatkov na spletni strani se povečuje dnevno, podatkovno bazo SI-STAT pa stalno dopolnjujemo tudi z daljšimi časovnimi vrstami starejših podatkov. Nekateri podatki (npr. o rojenih in umrlih) so na voljo celo od leta 1954 dalje.

Želja po vzpostavitvi vstopnega mesta, kot je zdaj Prvi obisk, se je pogosto pojavljala tudi v naših anketah o zadovoljstvu uporabnikov; ti so doslej pogrešali predvsem kratke in jedrnate informacije o spletni strani. Vsem, ki se na naši spletni strani kljub temu ne boste najbolje znašli, pa bomo tudi v prihodnje pri iskanju podatkov in dostopu do njih še vedno radi svetovali oz. pomagali v informacijskem središču.

Avtor: Danilo Dolenc