Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
38. zasedanje Statistične komisije Združenih narodov
Na 38. zasedanju Statistične komisije ZN, ki poteka med 27. 2. in 2. 3. 2007 v New Yorku, udeleženci obravnavajo statistiko izobraževanja, priporočila za kmetijski popis in popis prebivalstva in stanovanj okrog leta 2010, statistično spremljanje invalidnosti idr.
Posebna objava
23.2.2007

60 let Statistične komisije

Statistična komisija je bila ustanovljena leta 1947 na pobudo Ekonomskega in socialnega sveta Združenih narodov (ZN) z namenom, da podpira razvoj nacionalnih statistik in da sodeluje s Svetom pri koordinaciji dela specializiranih agencij ZN na področju statistike in mednarodnih statističnih programov ter pri njeni promociji. Na njenem prvem rednem zasedanju je sodelovalo 9 držav, na 37. zasedanju pa že 95 držav. V tem obdobju je komisija tudi razširila krog obravnavanih tem od prvotno 3 področij (statistično vzorčenje, koordinacija statističnih aktivnosti med ZN in drugimi inštitucijami, mednarodnimi in nevladnimi, ter statistične storitve) na 23 različnih tematik na zadnjem zasedanju.

Praznovanje 60. obletnice ustanovitve Statistične komisije bodo obeležili spremljajoči dogodki – seminar z naslovom Razvoj nacionalnih statističnih sistemov in Forum o Statistični komisiji in globalnem statističnem sistemu. Slovenski Statistični urad zastopa generalna direktorica mag. Irena Križman.

Glavne teme 38. zasedanja

Na 38. zasedanju Statistične komisije Ekonomskega in socialnega sveta Združenih narodov, ki poteka med 27. februarjem in 2. marcem 2007 v New Yorku, bodo najvidnejši predstavniki nacionalnih statističnih uradov posebej obravnavali problematiko statistike izobraževanja, metodološka priporočila za kmetijski popis leta 20101 in metodološka priporočila za popis prebivalstva in stanovanj okrog leta 2010, statistično spremljanje invalidnosti oziroma nesposobnosti ljudi v posameznih življenjskih situacijah, odprta vprašanja pri spremembi metodologije nacionalnih računov, kjer sicer komisija ponuja kompromisne rešitve.

Izmenjava statističnih podatkov prek standarda SDMX na osnovi formata XML je za statistike na vseh mednarodnih dogodkih trenutno ena najaktualnejših tem: o skupni mednarodni pobudi za uporabo enotnega standarda za izmenjavo statističnih podatkov in metapodatkov („podatki o podatkih”) so že razpravljali člani Ekonomske komisije za Evropo pri ZN v Ženevi, Odbor za statistični program v okviru Evropskega statističnega sistema in udeleženci številnih delovnih skupin za področje informacijske tehnologije. Prednosti tega standarda namreč omogočajo enostavnejše posredovanje podatkov iz nacionalnih statističnih uradov v te mednarodne organizacije, pa tudi izmenjavo podatkov med samimi mednarodnimi inštitucijami in statističnimi uradi.
Avtor: Ida Repovž Grabnar