Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Mleko in mlečni izdelki, Slovenija, februar 2012 - končni podatki
Februarja 2012 je bilo odkupljenega za nekaj več kot 5 % več mleka kot v februarju 2011, hkrati pa za nekaj več kot 5 % manj kot prejšnji  mesec.
Prva objava
13.4.2012

V februarju 2012 odkupljenega za več kot 5 % več mleka kot v februarju 2011
Količina mleka, odkupljenega s kmetijskih gospodarstev v Sloveniji v februarju 2012, je bila sicer za več kot 5 % manjša kot v januarju 2012, vendar je bil to običajen sezonski upad. V primerjavi s februarjem 2011 pa je bil odkup mleka kar opazno večji (za več kot 5 %).

V odkupljenem mleku precej več maščob in beljakovin kot pred enim letom
Delež maščob in delež beljakovin v mleku, odkupljenem v februarju 2012, sta bila v primerjavi s februarjem 2011 precej večja. Tudi primerjava zbirnih podatkov za prva dva meseca je pokazala podobno, le da je bilo povišanje deleža beljakovin nekoliko manj izrazito. Deleža obeh sestavin, beljakovin in maščob, sta bila večja tudi v primerjavi z januarjem 2012.

Proizvodnja večine mlečnih izdelkov v februarju 2012 manjša kot v predhodnem mesecu
V slovenskih mlekarnah so februarja 2012 glede na januar 2012 proizvedli precej manj masla, za 27 % manj, za več kot 5 % manj konzumnega mleka in skoraj za 4 % manj sira. Povečala se je proizvodnja smetane (za več kot 3 %) in nekoliko tudi proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov. V februarju 2012 ni bilo proizvodnje mleka v prahu z višjo vsebnostjo maščob, proizvodnja posnetega mleka v prahu pa je bila v primerjavi s predhodnim mesecem za več kot 28 % manjša.

Proizvodnja mlečnih izdelkov večinoma večja kot pred enim letom
V februarju 2012 sta se v primerjavi s februarjem 2011 zmanjšali le proizvodnja masla (za več kot 6 %) in proizvodnja posnetega mleka v prahu (za skoraj 19 %). Proizvodnja drugih skupin mlečnih izdelkov se je povečala (proizvodnja sira za skoraj 6 %, konzumnega mleka in smetane za okrog 3 %, fermentiranih mlečnih izdelkov pa za odstotek).

Skupna proizvodnja v prvih dveh mesecih večinoma nekoliko večja
Približno enaki trendi veljajo tudi za zbirne podatke za januar in februar 2012: najbolj sta se povečali proizvodnja sira (za skoraj 7 %) in proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov (za skoraj 4 %); večja kot v prvih dveh mesecih v letu 2011 je bila tudi proizvodnja smetane (za več kot 2 %). Zmanjšala pa se je predvsem proizvodnja posnetega mleka v prahu (za skoraj 14 %), medtem ko proizvodnje mleka v prahu z višjo vsebnostjo maščob v prvih dveh mesecih 2012 ni bilo. Proizvodnja masla in konzumnega mleka se je zmanjšala za približno 3 %.

Grafikon 1: Kravje mleko, odkupljeno s kmetijskih gospodarstev, Slovenija, februar 2010 - februar 2012
Grafikon 1: Kravje mleko, odkupljeno s kmetijskih gospodarstev, Slovenija, februar 2010 - februar 2012
Vir: SURS
Tabela 1: Kravje mleko, odkupljeno s kmetijskih gospodarstev, Slovenija, februar 2012
II 11I 12II 12I-II 11I-II 12
Kravje mleko s kmetijskih gospodarstev (t)40.11944.55542.28883.46086.843
Od tega odkup slovenskih mlekarn (t)28.26930.04328.19758.87058.240
  povprečna vsebnost maščobe (%)4,224,274,294,224,28
  povprečna vsebnost beljakovin (%)3,403,433,443,423,43
Vira: SURS, GIZ mlekarstva
Tabela 2: Kravje mleko, odkupljeno s kmetijskih gospodarstev, indeksi, Slovenija, februar 2012
II 12
I 12 
II 12
II 11
I-II 12
I-II 11
Kravje mleko s kmetijskih gospodarstev94,9105,4104,1
Od tega odkup slovenskih mlekarn93,999,798,9
  povprečna vsebnost maščobe100,5101,7101,4
  povprečna vsebnost beljakovin100,3101,2100,6
Vira: SURS, GIZ mlekarstva
Tabela 3: Proizvodnja mlečnih izdelkov v slovenskih mlekarnah (neto tone), Slovenija, februar 2012
II 11I 12II 12I-II 11I-II 12
Konzumno mleko12.34713.41212.71126.91026.124
Smetana1.1641.1671.2062.3182.373
Fermentirani mlečni izdelki2.5242.5202.5514.8995.071
Mlečna smetana v prahu, polnomastno mleko v prahu in delno posneto mleko v prahuz--z-
Posneto mleko v prahuzzzzz
Maslo skupaj – v ekvivalentu masla214274200486474
Sir, izdelan samo iz kravjega mleka1.4461.5911.5292.9253.120
z statistično zaupno
- ni pojava
Vira: SURS, GIZ mlekarstva
Tabela 4: Proizvodnja mlečnih izdelkov v slovenskih mlekarnah, indeksi, Slovenija, februar 2012
II 12
I 12 
II 12
II 11
I-II 12
I-II 11
Konzumno mleko94,8102,997,1
Smetana103,3103,5102,4
Fermentirani mlečni izdelki101,2101,1103,5
Mlečna smetana v prahu, polnomastno mleko v prahu in delno posneto mleko v prahu---
Posneto mleko v prahu71,781,786,1
Maslo skupaj – v ekvivalentu masla73,093,697,5
Sir, izdelan samo iz kravjega mleka96,1105,7106,7
- ni pojava
Vira: SURS, GIZ mlekarstva
Dostop do podatkov
Podrobnejši podatki in časovne serije so dostopni na SI-STAT podatkovnem portalu, ki vam omogoča enostaven način pregledovanja in izpisovanja podatkov v različne formate. Registrirani uporabniki imajo možnost shranjevanja tabel za kasnejši pregled in možnost naročanja na samodejno obveščanje o posodobitvah podatkov.

Avtor: Aleš Stele