Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
»Splošni informacijski sistem« – mednarodna delavnica na Statističnem uradu RS
Prva mednarodna delavnica za »Splošni informacijski sistem«, bolj znan z angleško kratico GSIM, je potekala od 20. februarja do 2. marca 2012; delavnice so se udeležili strokovnjaki iz Avstralije, Kanade, Norveške, Švedske, Južne Koreje, Združenega kraljestva, Slovenije in predstavniki Eurostata.
Posebna objava
2.3.2012

V okviru Združenih narodov deluje Skupina na visoki ravni za strateški razvoj poslovne arhitekture v statistiki (HLG-BAS), katere poslanstvo je usklajevanje razvoja statistične poslovne arhitekture v državah članicah Konference evropskih statistikov. Skupina HLG-BAS spodbuja izmenjavo informacij o poslovni arhitekturi v statistiki in si prizadeva za napredek na tem področju v omenjenih državah. Članica te skupine je tudi generalna direktorica slovenskega statističnega urada mag. Irena Križman.

Skupina HLG-BAS je dala tudi pobudo za operacionalizacijo koncepta splošnega statističnega informacijskega modela. Prvo mednarodno delavnico o tej tematiki z naslovom »Splošni informacijski sistem«, kratko GSIM Sprint 1 (GSIM Generic Statistical Information Model), gosti Statistični urad RS v stavbi D.S.U. Splošni statistični informacijski model bo opredeljeval informacije, potrebne za upravljanje in izvajanje statističnih procesov in povezanih rezultatov, hkrati pa bo omogočal mednarodno interoperabilnost in standardizacijo statističnih informacijskih sistemov. Model bo omogočal racionalnejši pristop k razvoju splošnih in povezljivih statističnih informacijskih sistemov. Inovativni način izvedbe delavnice pa obeta mednarodnim statističnim strokovnjakom rezultate za čim hitrejše rešitve skupnega izziva vseh nacionalnih statističnih institucij.
GSIM Sprint 1:
http://www1.unece.org/stat/platform/display/metis/GSIM+Sprint+1+-+Home+Page

Spletni dnevnik s povzetki dogajanj na delavnici:
http://www1.unece.org/stat/platform/display/metis/GSIM+Sprint+-+As+it+Happens

Avtor: Ida Repovž Grabnar