Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Verodostojnost strategij razvoja in zaupanje v dejstva statističnih analiz, modelov in kazalnikov, 13. 6. 2011, Brdo
Statistični urad ob 20. obletnici samostojne Slovenije v posebni publikaciji prikazuje posamezne naše prehojene dele poti od leta 1991. Ta statistična zgodba bo uvod v okroglo mizo, ki jo organizira Statistični urad RS, predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk pa bo pokrovitelj dogodka.
Posebna objava
10.6.2011

Slovenski statistiki: »Vse najboljše za 20. rojstni dan, Slovenija!«

Publikacija Statističnega urada RS ob jubileju samostojne Slovenije ima naslov »Sloveniji za 20. rojstni dan – slovenski statistiki«. V njej skozi statistično prizmo prikazujemo, v sliki in besedi, kako je v preteklih dveh desetletjih potekalo življenje prebivalcev: od rojstva, izobraževanja, delovnega obdobja in prehoda v tretje življenjsko obdobje do njihovega dokončnega odhoda. Tudi kakovost življenja prebivalstva je mogoče prikazati objektivno – s statističnimi podatki, ki odgovarjajo na vprašanja: v kakšnem okolju živimo, kako skrbimo za svoje zdravje in kakšne so v povprečju premoženjske razmere? Razvoj in stanje slovenske države in njenega gospodarstva pa je tretji sklop statističnega mozaika, predstavljenega v tej publikaciji; v njem podatki nedvomno kažejo ne le razvoj, ampak tudi težavnost prvih let po osamosvojitvi in krizno situacijo zadnjih let.

Publikacija, ki bo v tiskani obliki izšla ta ponedeljek, 13. junija 2011, je objavljena tudi na spletnem mestu http://www.stat.si/Brdo2011/doc/SLO-20-let.pdf.

Okrogla miza: Verodostojnost strategij razvoja in zaupanje v dejstva statističnih analiz, modelov in kazalnikov

Na okrogli mizi ta ponedeljek, 13. junija 2011 na Brdu, bo uvodni predstavitvi posebne publikacije – pretekli dve desetletji bo predstavila mag. Karmen Hren – sledila razprava o zaupanju in verodostojnosti strategij razvoja Slovenije. Številna opozorila namreč kažejo na preskromno uporabo statističnih podatkov in kazalnikov: v razvojnih dokumentih so ti premalo uporabljeni, različni deležniki, ki zagotavljajo verodostojne podatkovne vire, pa premalo vključeni.
Razpravo bo vodil dr. Bogomir Kovač, vabljeni k razpravi - dr. Lučka Kajfež Bogataj, dr. Jadran Lenarčič, mag. Katja Lautar, mag. Boštjan Vasle, Matjaž Kek in Genovefa Ružić - pa bodo podali mnenja in skušali odgovoriti na vprašanja kot so: ali poleg kazalnikov v okviru EU 2020 potrebujemo tudi kazalnike za merjenje nacionalnih ciljev, kakšna je vloga statističnih podatkov pri pripravi programsko naravnanega proračuna, kakšna je vloga statističnih analiz in modelov za simulacijo različnih možnih scenarijev v družbi, ali ima Slovenija dovolj ustrezno raziskovalno okolje za pripravo analiz in modelov, kakšno bo spremljanje in komuniciranje strateških usmeritev in ciljev naše države v prihodnje ipd.

Vsebina in program okrogle mize sta podrobneje predstavljena na spletnem mestu http://www.stat.si/Brdo2011/Default.aspx .

Avtor: Ida Repovž Grabnar