Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Danes se v Santiagu de Chile začenja konferenca IAOS 2010
Tema konference je »Uradna statistika in okolje: pristopi, vprašanja, izzivi in povezave«. Mag. Irena Križman, generalna direktorica SURS, sicer tudi predsedujoča IAOS v obdobju 2009-2011, bo na konferenci nastopila kot uvodna govornica.
Prva objava
20.10.2010

Danes, ko statistiki po vsem svetu praznujemo prvi Svetovni dan statistike, se v Santiagu de Chile začenja konferenca Mednarodnega združenja za uradne statistike (IAOS) 2010. Tema konference je »Uradna statistika in okolje: pristopi, vprašanja, izzivi in povezave«. Gostitelj konference, ta se bo zaključila 22. oktobra 2010, je Državni statistični urad Čila (INE).

Program konference odraža raznolikost okoljskih vprašanj - v petih glavnih temah:
· Zbiranje okoljskih statistik – viri, metode in kakovost
· Izzivi in novosti pri izkazovanju okoljskih in z njimi povezanih informacij
· Integracija okoljskih informacij – okviri, standardi in klasifikacije
· Okoljske in družbeno-ekonomske povezave – gonilne sile, vplivi, prilagoditve in orodja
· Okolje in trajnost

Konferenca bo predstavila izzive pri razvijanju standarda za okoljske informacije. Udeleženci bodo izmenjali mnenja o strateških vprašanjih, predstavili najboljše prakse in inovativne pristope za zbiranje okoljskih podatkov in merjenje trajnostnega razvoja ter razpravljali o tem, kako doseči integracijo okoljskih informacij, zakaj je ta integracija pomembna in kako pravočasno izkazovati okoljske podatke ob zagotavljanju ustrezne kakovosti.

Ob svetovnem dnevu statistike bo v okviru konference potekalo tudi plenarno zasedanje, posvečeno razpravi o najnovejši reviziji deklaracije mednarodnega statističnega inštituta o poklicni etiki.

Statistični urad RS je imel eno ključnih vlog pri vsebinski pripravi konference. Mag. Irena Križman, generalna direktorica SURS, sicer tudi predsedujoča IAOS v obdobju 2009-2011, bo na konferenci nastopila kot uvodna govornica. Genovefa Ružić, namestnica generalne direktorice, bo vodila sekcijo okoljski pogoji in njihov vpliv na blaginjo – kako lahko uradne statistike opišejo ta razmerja, Mojca Suvorov, vodja sektorja za okoljske statistike, ki je bila tudi zelo dejavna v programskem odboru konference, pa bo vodila sekcijo o okolju in trajnostnem razvoju.

Avtor: Andreja Hočevar