Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Konferenca direktorjev nacionalnih statističnih uradov EU 2010
Od 29. do 30. 9. 2010 bo v Sofiji potekala 96. konferenca direktorjev statističnih uradov držav članic EU (DGINS). Na letošnji konferenci bodo udeleženci razpravljali o določanju prednostnih nalog v okviru evropskega statističnega sistema ter merjenju napredka, blaginje in trajnostnega razvoja.
Posebna objava
29.9.2010

Od 29. do 30. 9. 2010 bo v Sofiji potekala 96. konferenca direktorjev statističnih uradov držav članic EU (v nadaljevanju DGINS). Konference DGINS so organizirane enkrat letno v državah članicah, direktorji pa na njih razpravljajo o strateških strokovnih vprašanjih evropskega statističnega sistema, obravnavajo vsebine povezane s statističnim programom in razvojne smernice za delovanje evropskega statističnega sistema. Statistični urad RS bo na zasedanju zastopala generalna direktorica, mag. Irena Križman.

Konferenca bo razdeljena na dva dela. V okviru prvega dela bodo udeleženci razpravljali o prednostnih nalogah večletnega statističnega programa in določanju prednostnih nalog v okviru evropskega statističnega sistema.

Drugi del konference bo posvečen merjenju napredka, blaginje in trajnostnega razvoja. Razprave o merjenju blaginje ljudi in napredka družb so postale še posebej aktualne v času globalne krize in prizadevanj za izhod iz nje. V okviru evropskega statističnega sistema je bila ustanovljena strateška skupina za merjenje napredka, blaginje in trajnostnega razvoja, ki bo pripravila dokument, v katerem bodo določene kratkoročne in dolgoročne prednostne naloge, ki izhajajo iz priporočil Stiglitz-Sen-Fitoussi komisije. V okviru skupine, v kateri je zelo aktiven tudi SURS, delujejo tri posebne delovne skupine. Genovefa Ružić, namestnica generalne direktorice SURS, je podpredsedujoča eni od treh posebnih delovnih skupin.

Drugi del konference, ki ga bo odprl predsednik vlade Republike Bolgarije, bo potekal v treh sekcijah. V prvi sekciji bo predstavljeno poročilo ene od treh posebnih delovnih skupin, ki deluje v okviru omenjene strateške skupine in se ukvarja z gospodinjskim vidikom in vidikom razdelitve dohodka, porabe in bogastva. Druga sekcija, v kateri bo kot vabljena razpravljavka nastopila Genovefa Ružić, namestnica generalne direktorice SURS, bo namenjena problematiki merjenja trajnostnega razvoja na področju okolja. V okviru tretje sekcije pa bodo udeleženci razpravljali o večdimenzionalnemu merjenju kakovosti življenja z vidika statistike kot pomembnega orodja za večdimenzionalne analize merjenja družbenih procesov v krizi. Drugi del konference se bo zaključil z okroglo mizo, ki bo posvečena izboljšavam pri merjenju napredka družb kot podpori razvoju in spremljanju izvajanja strategije Evropa 2020.

Avtor: Andreja Hočevar