Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Statistični portret Slovenije v EU 2010
Statistični urad RS je izdal publikacijo Statistični portret Slovenije v EU 2010, osveženo z najnovejšimi statističnimi podatki in kazalniki.
Posebna objava
1.9.2010

Ste vedeli,

… da je v letu 2009 v Evropski uniji živelo že skoraj pol milijarde prebivalcev (499,2 milijona)? Skoraj tretjina vseh prebivalcev (29,3 %) je živela v dveh državah – Nemčiji (82,0 milijonov) in Franciji (64,4 milijona). Prebivalstvo Slovenije (2 milijona) predstavlja 0,4 % prebivalstva Evropske unije.

… da je v začetku leta 2009 bila skoraj tretjina (32,8 %) prebivalcev EU starostno odvisnih (to so mlajši od 15 let in starejši od 64 let)? Podobno je veljalo za Slovenijo: starostno odvisen je bil skoraj vsak tretji prebivalec.

… da se v EU v letu 2009 vsak sedmi prebivalec v starosti 18–24 let s končano osnovno šolo (tj. z najnižjo stopnjo izobrazbe) v tistem letu ni nadalje izobraževal ali usposabljal? V Sloveniji je bil v letu 2009 tak le vsak 20. prebivalec v starosti 18–24 let, na Malti, v Španiji in na Portugalskem pa vsak tretji.

… da sta imeli v EU v letu 2009 dostop do interneta že skoraj dve tretjini gospodinjstev? Slovenija dosega s tem kazalnikom povprečje EU. Največ gospodinjstev z dostopom interneta je bilo na Nizozemskem, kar devet od desetih, najmanj pa v Bolgariji, tri od desetih.

V novi izdaji publikacije Statistični portret Slovenije v EU lahko izveste še veliko več koristnih in zanimivih podatkov in informacij o naši širši skupnosti in njenih prebivalcih.


Publikacijo Statistični portret Slovenije v EU izdajamo že sedmič

V publikaciji predstavljamo najširšemu krogu uporabnikov najnovejše statistične podatke in izbrane kazalnike o vsaki izmed sedemindvajsetih držav članic EU.

O vsaki posamezni državi članici EU so prikazani le nekateri najzanimivejši osnovni podatki; nanizani so v tabelah ali grafično ponazorjeni. Nekateri bolj izstopajoči kazalniki pa so, da bi jih bilo lažje razumeti, na kratko opisani tudi v obliki besedila.

Podrobnejše predstavitve podatkov so na voljo v drugih naših publikacijah in na naši spletni strani, še veliko drugih statističnih podatkov in kazalnikov o Evropski uniji in posameznih članicah EU pa na spletni strani Eurostata.

Celotna vsebina te publikacije je objavljena na naši spletni strani.


Grafikon 1: Stopnja anketne brezposelnosti oseb, starih 15–25 let, 2. četrtletje 2009
Grafikon 1: Stopnja anketne brezposelnosti oseb, starih 15–25 let, 2. četrtletje 2009
Avtor: Vojka Vuk-Dirnbek