Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
7. sestanek Odbora OECD za statistiko
Udeleženci 7. rednega sestanka  Odbora OECD za statistiko so razpravljali o programu merjenja napredka v družbah, o pripravi kazalnikov, potrebnih za strategijo zelene rasti, in o novih zahtevah po podatkih zaradi gospodarske in finančne krize. Odbor je sprejel tudi proračun za prihodnji dve leti.
Prva objava
10.6.2010

Odbor OECD za statistiko je ustanovil Svet OECD z namenom izboljševanja kvalitete statistike OECD, krepitve sodelovanja med državami na področju statistike, povečanja mednarodne primerljivosti na statističnem področju in izboljševanja dialoga med statistiki, analitiki/uporabniki statistike, dajalci podatkov in nosilci političnih odločitev.

Sedmi sestanek Odbora OECD za statistiko je potekal v Parizu od 7. do 8. junija 2010, Slovenijo je zastopala generalna direktorica mag. Irena Križman.

Odbor je na sestanku obravnaval aktualne teme v povezavi s svetovnimi krizami, med drugimi pa izpostavil:

• Strateške usmeritve Odbora z delovnim načrtom, ki določa prednostne naloge za prihodnji dve leti in za to obdobje predlaga potrebni proračun;
• Program za merjenje napredka družb - tega je generalni sekretar OECD uvrstil tudi med prednostne naloge;
• Kazalnike za strategijo zelene rasti: ministrski svet OECD je leta 2009 izdal Deklaracijo o zeleni rasti in s tem podelil mandat OECD za pripravo strategije zelene rasti, ki bo predstavljena ministrskemu svetu v letu 2011. Člani Odbora so bili obveščeni o statusu strategije in podrobnejšo informacijo o posledicah, ki jih bo imela strategija za uradne statistike, t.j. razvoj novih kazalnikov za spremljanje napredka zelene rasti;
• Finančne statistike: gospodarska in finančna kriza pred uradne statistike postavlja nove zahteve po podatkih s področja finančnih statistik in izpostavlja vprašanja o pravočasnosti podatkov;
• Poslovne statistike in podjetništvo: mikropodatki so edinstveno orodje za raziskovanje področij kot so demografija podjetij, produktivnost podjetij. OECD trenutno zbira kazalnike, izračunane iz mikropodatkov iz poslovnih registrov in drugih baz podatkov.
Avtor: Ida Repovž Grabnar