Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Predsednici Statističnega sveta RS častni doktorat madžarske univerze
Univerza Eötvös Loránd v Budimpešti je prof. dr. Anuški Ferligoj, predsednici Statističnega sveta RS podelila častni doktorat za njen prispevek na področju družboslovne matematike in za izjemen prispevek k evropskim znanstvenim dosežkom na sociološkem področju.  Čestitamo!
Posebna objava
24.5.2010

Redna profesorica dr. Anuška Ferligoj predava na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani statistiko, multivariantne metode, metodologijo družboslovnega raziskovanja in analizo socialnih omrežij. Statističnemu svetu RS, najvišjemu posvetovalnemu organu slovenske državne statistike, predseduje zadnji dve leti. Poleg znanstvenega raziskovanja, povezanega z uporabo statističnih metod v različnih znanstvenih disciplinah, je profesorica dr. Ferligoj posebej zavzeta v prizadevanjih za dvig statistične pismenosti v Sloveniji.

Prof. dr. Anuška Ferligoj je tudi članica Evropskega svetovalnega odbora za statistiko (ESAC). Ta 24-članski odbor skrbi za pripravo in razvoj politike na statističnem področju in za tesnejše sodelovanje pri načrtovanju programov statističnih raziskovanj, in sicer tako, da so zahteve uporabnikov upoštevane v enaki meri kot omejitve proizvajalcev statistike in dajalcev podatkov. 12 članov imenuje v ta odbor Komisija; izbere jih izmed imen, ki jih predlagajo države članice, in sicer glede na njihovo strokovnost na statističnem področju. Po enega predstavnika imenujejo še druge institucije (Evropski parlament, Svet, Evropski ekonomsko-socialni odbor, ECB, Evropski nadzornik za varstvo podatkov idr.), generalni direktor Eurostata pa je član po funkciji. Gospa dr. Ferligoj zastopa v tem odboru uporabnike uradne statistike na evropski ravni.

Za izjemen prispevek na področju družboslovne matematike, multivariantne analize in ocenjevanja zanesljivosti merjenja ji je Univerza Eötvös Loránd v Budimpešti - Universitas Scientiarum Budapestinensis de Rolando Eötvös Nominata podelila častni doktorat.

Čestitkam redni profesorici dr. Anuški Ferligoj za to priznanje se pridružuje tudi Statistični urad RS.
Avtor: Ida Repovž Grabnar