Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Izobraževanje za splošne knjižnice
Na Statističnem uradu smo izvedli prvo obsežnejše izobraževanje uporabnikov statističnih podatkov in informacij, ki se ga je v šestih skupinah udeležilo 59 bibliotekarjev iz 44 splošnih knjižnic.
Posebna objava
7.7.2006

Na Statističnem uradu smo izvedli prvo obsežnejše izobraževanje uporabnikov statističnih podatkov in informacij, ki se ga je v šestih skupinah udeležilo 59 bibliotekarjev iz 44 splošnih knjižnic.

Celodnevni brezplačni izobraževalni program o načinih dostopa do podatkov na spletni strani Statističnega urada je bil pripravljen na osnovi Dogovora o sodelovanju, ki smo ga ponudili vsem 62 splošnim knjižnicam v Sloveniji. Dogovor o sodelovanju je podpisalo 46 splošnih knjižnic (tj. kar tri četrtine), kar ocenjujemo kot zelo dober odziv.

Izobraževanja, ki je potekalo v šestih skupinah: za štiri skupine na Statističnem uradu, za dve skupini smo izobraževanje organizirali na regijski ravni (Velenje in Šentjur), se je udeležilo 59 bibliotekarjev iz 44 splošnih knjižnic. Med udeleženci zadnjih štirih skupin smo izvedli anketo o njihovi predhodni seznanjenosti s spletno stranjo SURS, o izobraževanju samem in o uporabnosti pridobljenega znanja za vsakodnevno delo. Tako rezultati ankete kot odziv udeležencev na izobraževanju so pokazali, da je izobraževanje v celoti doseglo svoj namen, saj bo večina udeležencev pridobljeno znanje lahko nadalje posredovala svojim uporabnikom. Pomembno spoznanje za Statistični urad predstavlja tudi prevladujoče mnenje udeležencev, da je priprava podatkov v podatkovni bazi SI-STAT relativno enostavna, kljub temu, da se je veliko udeležencev z njo srečalo prvič.

Na izobraževanju smo udeležence predvsem seznanili z vsemi možnostmi, ki jih nudi spletna stran, pričakujemo pa, da se bodo pri svojem vsakodnevnem delu tudi sami še naprej usposabljali za svetovanje uporabnikom, kako do podatkov na spletni strani www.stat.si. Na Statističnem uradu jim bomo pri tem, seveda, ves čas nudili ustrezno pomoč.

Avtor: Danilo Dolenc