Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
3. svetovni forum OECD o statistiki, znanju in politiki
3. svetovni forum OECD z naslovom »Statistika, znanje in politika« poteka od 27.  do 30. 10. 2009 v Busanu. Udeleženci razpravljajo o globalnem napredku in o novih načinih merjenja napredka družb mimo merjenja BDP, ki bi izkazovali stopnjo blagostanja družbe, in ne le njenih proizvodnih zmožnosti.
Posebna objava
28.10.2009


Na sliki: predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, generalna direktorica SURS mag. Irena Križman, namestnica generalne direktorice SURS gospa Genovefa Ružić.

3. svetovni forum Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) z naslovom »Statistika, znanje in politika« poteka od 27. do 30. oktobra 2009 v Busanu v Republiki Koreji. Vsebina tokratnega foruma so ključna vprašanja o načrtovanju napredka, oblikovanju vizij in izboljšanju prihodnjega življenja – teme, ki združujejo strokovnjake na statističnem področju, akademike, novinarje in predstavnike civilne družbe vsega sveta.

Pobuda OECD-ja za globalni projekt »Merjenje napredka družb«, katerega del je forum »Statistika, znanje in politika«, je nastala iz potrebe po pospešenem razvoju tistih ključnih ekonomskih, socialnih in okoljskih kazalnikov, ki bi zagotavljali celovito sliko o družbi, stopnji njene blaginje in ki bi služili za načrtovanje nadaljnjega razvoja družb. Temeljni cilj tega projekta – tj. postati svetovna referenčna točka za vse, ki želijo meriti in ocenjevati napredek svojih družb – se manifestira tokrat že na 3. svetovnem forumu; tu se izmenjujejo dobre prakse in poteka odprta razprava o inovativnih raziskovalnih delih glede merjenja napredka v družbah. Zagotovo je učinkovitejša uporaba teh kazalnikov za solidno obveščanje javnega in zasebnega sektorja ter civilne družbe bistvena tudi pri soodločanju o nadaljnjem razvoju družb. V času svetovne gospodarske in finančne krize so razprave o pomenu napredka v družbah, o novih pristopih merjenja le-tega in o moči ter vplivu ustreznih politik pri razvoju družb za raziskovalce, analitike in politike posebej aktualne.

Štiridnevni forum, na katerem kot uvodni govornik nastopa tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, se v glavnih temah osredotoča na globalni napredek, na nasprotujoča si napredovanja posameznih svetovnih regij,na nov način razmišljanja glede napredka družb mimo merjenja bruto domačega proizvoda, na pomen in pomembnost boljših evidenc – čeprav te same po sebi ne zagotavljajo boljšega merjenja – in na priložnosti ob novih pristopih merjenja, ki bodo izkazovali stopnjo blagostanja družbe, in ne le njenih proizvodnih zmožnosti.

3. forum OECD-ja »Statistika, znanje in politika« v sodelovanju z OECD organizira Vlada Republike Koreje oz. Statistični urad Koreje v sodelovanju z OZN, Organizacijo islamske konference, Evropsko komisijo in s Svetovno banko.

Statistični urad Republike Slovenije zastopata na 3. svetovnem forumu o statistiki mag. Irena Križman, generalna direktorica, in Genovefa Ružić, njena namestnica.
Avtor: Ida Repovž Grabnar