Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
V spomin na sodelavca mag. Pavleta Kozjeka, 1959–2008
Statistični urad žaluje za sodelavcem, izjemnim človekom.
Posebna objava
13.9.2008

»… meje so veliko višje, kot mislimo, da so.
Ljudje zdržimo zares veliko –
ko že misliš, da je konec, še zdaleč ni konec …«

Pavle Kozjek

Pavle KozjekPavle Kozjek, magister informatike in vrhunski alpinist, je svoja otroška leta preživel v Mačkovem grabnu v Polhograjskih dolomitih. Diplomiral je na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, smer uporabna matematika, in se kot štipendist Statističnega urada RS januarja leta 1988 tam tudi zaposlil. Svoje višješolsko izobraževanje je nadaljeval na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju in leta 1996 pridobil naziv diplomirani organizator dela – informatik. Želja po stalnem izpopolnjevanju tudi pri strokovnem delu ga je usmerila v odločitev za podiplomski študij. Junija 2001 je magistriral na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju ter pridobil naziv magister znanosti s področja organiziranja informacijskih sistemov. Od leta 1997 je na Statističnem uradu vodil Oddelek za informatizacijo zajema in urejanja podatkov. Bil je tudi mentor številnim mladim informatikom.

Z jasno strategijo razvoja na področju upravljanja podatkov je Pavle uvajal novosti v procese na slovenskem statističnem uradu, hkrati pa je s svojim znanjem in izjemnim občutkom za timsko delo, v domačem in mednarodnem okolju, bistveno prispeval k razvoju in uporabi orodja za zajem in kontrolo podatkov ter za izvajanje telefonskih anket. To orodje, t. i. BLAISE, izvorno razvito na nizozemskem statističnem uradu, je Pavle, redni aktivni udeleženec mednarodnih konferenc BLAISE, sooblikoval in tako prispeval k njegovi izpopolnitvi. S tem je Statistični urad RS postal član prestižnega kluba držav uporabnic orodja Blaise in soustvarjalec strateškega razvoja tega orodja, Pavletov ključni prispevek na slovenskem statističnem uradu pa je bila prav nadgradnja orodja za hitri vnos podatkov in interaktivno kontrolo podatkov.

Pavle je ostal za vedno v gorah, kamor je tako rad zahajal. Projekte v katere je bil vključen bomo morali nadaljevati brez njega, delavci katere je vodil so ostali brez prijaznega in razumevajočega vodje in vsi sodelavci v uradu žalujemo za njim.
Pavletova tankočutnost do sodelavcev je prišla še posebej do izraza pred leti, ob začetku menjave informacijskega sistema, ko je izdelal vrsto standardnih programskih rešitev, ki so nam olajšale zahtevne spremembe. Takrat smo spoznavali njegov izreden občutek za sodelavce in njegovo predanost delu in pripadnost Statističnemu uradu. Svoje znanje in izkušnje je nesebično razdajal, razumel je probleme sodelavcev in na izjemno miren način pomagal razreševati strokovne in osebne zadržke, težave.

Z občutkom, da se nanj vedno lahko zanesemo, ob njegovem spodbujanju, da vsi zmoremo še več, je bilo vedno lepo sodelovati z njim, posebej radi pa se bomo spominjali, kako nas je – po vsakem svojem alpinističnem uspehu – v doživetih pripovedovanjih popeljal s seboj na za nas nedosegljive vrhove gora. Tako smo tudi mi v mislih potovali po najlepših gorstvih sveta in spoznavali tamkajšnje ljudi in navade. Čeprav je bil vrhunski alpinist, smo vedno znova ugotavljali, kako preprost in človeški je. Pogosto nam je rekel: »… meje so veliko višje, kot mislimo, da so. Ljudje zdržimo zares veliko – ko že misliš, da je konec, še zdaleč ni konec …«. Verjeli smo: ne, Pavletu se tudi v gorah ne more nič zgoditi!

In vendar smo ostali brez zanesljivega sodelavca, izjemnega človeka. Vedno je bil pripravljen svetovati in pomagati. Njegova preudarnost in odločnost sta v njegovih najožjih sodelavcih vzbujali željo in potrebo po višjih ciljih. Znal je ceniti dobro opravljeno delo, predvsem pa je verjel, da timsko delo prinese boljše rezultate na hitrejši način. Pavle je v vsakem sodelavcu skušal poiskati prav najboljše, zato je bilo naše zaupanje vanj zelo veliko. Vse te njegove odlike so vzpodbujale povezanost tudi med sodelavci. Bil je človek, poln poguma in energije, poštenosti in humanosti, nezlomljivosti in duhovitosti.

Hvaležni smo mu za vse in zelo ga bomo pogrešali.

Sodelavci s Statističnega urada RS

Avtor: Irena Križman