Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Direktor Direktorata OECD za statistiko Enrico Giovannini obiskal Statistični urad RS
V okviru pristopanja Slovenije v OECD se je direktor Direktorata OECD za statistiko Enrico Giovannini sestal z generalno direktorico Statističnega urada RS, mag. Ireno Križman - pri ocenjevanju izpolnjevanja zahtev za članstvo so visoko kakovostne statistične inštitucije in podatki prvi pogoj.
Posebna objava
10.7.2008

Slovenija je pridobila status opazovalke v Odboru OECD za statistiko junija 2006, kjer jo zastopa Statistični urad RS. V okviru pristopnega programa za članstvo v OECD na področju statistike je Odbor OECD za statistiko junija letos sklical sestanek za vseh pet držav kandidatk (poleg Slovenije še Čile, Estonija, Izrael in Rusija), na katerem so državam predstavili Listino statističnih zahtev. Statistični urad RS je nato prevzel koordinativno nalogo za statistične podatke v Sloveniji z izjemo podatkov, za katere je odgovorna Banka Slovenije, ki prav tako intenzivno sodeluje z več odbori OECD-ja.

Listina statističnih zahtev podrobno opredeljuje, kateri direktorati OECD-ja poleg statističnega potrebujejo statistične podatke za Slovenijo, način centraliziranega komuniciranja prek koordinacijske točke v državi, pregled pravnih in institucionalnih osnov in statistična področja, ki bodo predmet ocenjevanja. Statistični urad RS je OECD-ju že posredoval izčrpno dokumentacijo, ki predstavlja temelj delovanja slovenske državne statistike in metodološka gradiva statističnih raziskovanj.

Akcijski načrt pristopnega programa na področju statistike za Slovenijo predvideva tudi obisk direktorja Direktorata OECD za statistiko gospoda Enrica Giovanninija na slovenskem Statističnem uradu - ob tej priložnosti mu bo generalna direktorica mag. Irena Križman podrobneje predstavila sistem slovenske državne statistike. Svoj strokovni obisk v Sloveniji pa bo g. Giovannini zaključil s srečanjem z guvernerjem Banke Slovenije, dr. Markom Kranjcem.

V strategiji OECD glede širitve članstva je področje statistike jasno – za delovanje sodobne družbe so ključni visoko kakovostne statistične inštitucije in podatki. To je razlog, da je statistika v prvem valu ocenjevanja: aktivnosti Odbora OECD za statistiko in Statističnega urada vse do konca leta 2009 bodo eden od elementov, ki bodo omogočila celovito oceno izpolnjevanja zahtev in priporočil za članstvo Slovenije v OECD. Ta posebna vloga statistike je poudarjena tudi v 3.a členu Konvencije OECD-ja, ki pravi, da bodo članice zagotavljale potrebne informacije, ki vključujejo tudi kratkoročne, strukturne in analitične statistične podatke z vsemi metodološkimi informacijami, in sicer za namene analiz, ustreznih politik in nadzora.

Avtor: Ida Repovž Grabnar