Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Slovenska statistika zaključila uspešno predsedovanje in ga predala Franciji
Francija je danes, 27. junija 2008 na predajnem sestanku v Ljubljani od Slovenije prevzela vodenje Delovne skupine Sveta EU za statistiko.
Posebna objava
27.6.2008

Foto: Matjaž GorencSlovenija, v njenem imenu Statistični urad RS, je v okviru predsedovanja tria predsedstev Nemčije, Portugalske in Slovenije Delovni skupini Sveta EU za statistiko zaključila skupni 18-mesečni program vodenja te skupine s predajnim sestankom 27. junija v Ljubljani; vodenje delovne skupine je prevzela Francija, prva država v triu s Češko republiko in Švedsko.

Predajnega sestanka v Ljubljani so se, poleg delegacij aktualnega tria predsedovanja, Nemčije, Portugalske in Slovenije, udeležili predstavniki vseh treh držav, ki bodo vodile predsedovanje v naslednjem 18-mesečnem obdobju, to so Francija, Češka republika in Švedska. Predaji vodenja so prisostvovali tudi predstavniki Evropske komisije in Sekretariata Sveta EU.

Slovensko delegacijo je vodila mag. Irena Križman, generalna direktorica Statističnega urada RS, ki je pri predstavitvi dosežkov slovenskega predsedstva prvenstveno izpostavila velik napredek v razpravi o vsebini uredbe o evropski statistiki. S to uredbo bodo podani novi temelji za delovanje Evropskega statističnega sistema - Evropski uniji in njenim državam članicam bo namreč omogočeno boljše odzivanje na aktualne potrebe po podatkih, pomembnih za odločanje in ukrepanje na socialnem, gospodarskem in okoljskem področju.

V okviru prizadevanj slovenskega predsedstva po zagotavljanju kakovostnih podatkov, ob zmernem obremenjevanju podjetij, prebivalcev in nacionalnih statističnih uradov, je bil dosežen dogovor o vsebini uredb o popisih kmetijstva, o trgovinski menjavi med državami članicami ter o anketi o življenjskih pogojih. Na področju pravnih predpisov, s katerimi se evropska statistika odziva na nove potrebe po podatkih, je bil dosežen izreden napredek pri vsebini uredbe o statistiki prodaje in porabe fitofarmacevtskih sredstev. Zaključna pogajanja pod slovenskim predsedstvom o vsebini uredbe, ki se nanaša na popise prebivalcev in stanovanj, pa so prispevala k sprejetju uredbe, ki bo na tem področju prvič zagotovila usklajene in primerljive podatke med državami članicami EU.

Delovna skupina Sveta EU za statistiko se je pod slovenskim predsedstvom sestala 9-krat, samo predsedstvo pa je imelo še 18 sestankov na Svetu EU, 17 sestankov v Evropskem parlamentu in 9 sestankov s Komisijo. Za izvedbo celotnega predsedovanja Statistični urad ni imel možnosti za dodatno zaposlovanje, zato sta bila toliko bolj pomembna dobra organiziranost in izjemno sodelovanje med inštitucijami sistema slovenske državne statistike in ustanovami, vključenimi v slovensko predsedovanje. Slovensko predsedstvo Delovni skupini Sveta EU ocenjuje, da je rezultatom uspešnega sodelovanja bistveno prispevalo dobro partnersko sodelovanje med državami članicami EU in z inštitucijami EU, kar sta na predajnem sestanku posebej izpostavila tudi predstavnika Komisije in Sekretariata Sveta EU.

Na predajnem sestanku je vodja francoske delegacije, gospod Philippe Cotis, generalni direktor francoskega statističnega urada INSEE, udeležencem predstavil naslednji, skupni 18-mesečni program Francije, Češke republike in Švedske predsedovanja Delovni skupini Sveta EU za statistiko.

Avtor: Ida Repovž Grabnar