Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Četrti sestanek Delovne skupine Sveta EU za statistiko
Na četrtem sestanku Delovne skupine Sveta EU za statistiko med predsedovanjem Slovenije Svetu EU so udeleženci razpravljali o kompromisnih predlogih o statistiki zunanje trgovine z državami nečlanicami in o statistiki fitofarmacevtskih sredstev.
Posebna objava
28.3.2008

Četrti sestanek Delovne skupine Sveta EU za statistiko med predsedovanjem Slovenije Svetu EU, ta je bil dne 27. marca 2008 v Bruslju, je vodila ga. Karmen Hren. Na dnevnem redu sta bila predloga dveh uredb: o statistiki zunanje trgovine z državami nečlanicami in o statistiki fitofarmacevtskih sredstev.

Statistika zunanje trgovine z državami nečlanicami
O dosjeju je Delovna skupina razpravljala drugič. Udeleženci so razpravljali o kompromisnem predlogu, ki ga je Predsedstvo pripravilo na osnovi prejšnjega sestanka in prve izmenjave mnenj s poročevalcem Evropskega parlamenta. Med razpravo je bil dosežen dogovor o številnih členih in uvodnih določilih. Vendar pa določbe o tarifni statistiki in izmenjavi podatkov ostajajo še odprte, določbe o posebnih gibanjih blaga in o blagu, ki se izključuje iz statistike zunanje trgovine, pa je treba dopolniti v skladu z veljavno zakonodajo. Države članice so izrazile potrebo po podrobnejših specifikacijah v členu, ki se nanaša na integracijo statistike zunanje trgovine in poslovnih statistik, in izločitvi komitologije za določanje drugih podatkovnih virov kot carinske deklaracije. Predsedstvo bo pripravilo nov kompromisni predlog.

Statistika fitofarmacevtskih sredstev
O dosjeju je Delovna skupina razpravljala petič. Pred razpravo je Predsedstvo države članice obvestilo, da je Evropski parlament na plenarnem zasedanju 12. marca 2008 sprejel predlog uredbe s številnimi amandmaji, ki niso bili usklajeni s Svetom. Zato bo dosje obravnavan v drugem branju. Med razpravo o kompromisnem predlogu, ki ga je Predsedstvo pripravilo na osnovi prejšnjega sestanka, so udeleženci izrazili splošno podporo kompromisnemu predlogu. Potrebna pa je nadaljnja razprava o določbah, ki zadevajo zajetje, kot tudi določeni pravni popravki besedila. Predsedstvo bo pripravilo nov kompromisni predlog, ki bo odražal sklepe razprave.

Napredek pri ostalih statističnih dosjejih
Predsedstvo je države članice obvestilo o novostih glede različnih statističnih dosjejev.

Naslednji sestanek
Naslednji sestanek delovne skupine bo 10. aprila 2008, na dnevnem redu pa bosta dve glavni točki: Evropska statistika in prilagajanje pravnih predpisov na področju statistike novemu regulativnemu postopku s pregledom.

Avtor: Andreja Hočevar