Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
65. sestanek Odbora za statistični program
Na 65. sestanku Odbora za statistični program, osrednje inštitucije Evropskega statističnega sistema, ki poteka 14. februarja 2008 v Luksemburgu, slovensko predsedstvo predstavlja poročilo o napredku na področju statistike.
Posebna objava
14.2.2008

Vloga Odbora za statistični program

Usklajeno delovanje institucij v EU in izvajanje njihovih politik potrebuje verodostojno in primerljivo statistiko - to zagotavlja Evropski statistični sistem (ESS). Sestavljajo ga nacionalni statistični uradi in ministrstva, agencije, nacionalne centralne banke, ki prav tako zbirajo uradne statistične podatke, in Eurostat, statistični urad Evropskih skupnosti. Odbor za statistični program je v okviru ESS njegova osrednja inštitucija, predseduje pa mu Eurostat. Odbor sodeluje tudi z Evropsko komisijo, npr. pri koordinaciji statističnih programov, razvoju metodologij in klasifikacij ter pri izvajanju usklajenih, in zato primerljivih, statističnih raziskovanj.

Poročilo slovenskega predsedstva o napredku na statističnem področju

Na 65. sestanku Odbora za statistični program, ki poteka 14. februarja 2008 v Luksemburgu, slovensko predsedstvo udeležencem predstavlja Poročilo o napredku, ki je bil dosežen na področju statističnih zakonodajnih dosjejev. V predstavitvi so opisani dosjeji, o katerih bo Delovna skupina Sveta EU za statistiko še razpravljala, nadalje dosjeji, ki so bili na ravni te delovne skupine že obravnavani, pa tudi dosjeji, ki so v zadnji fazi obravnave.

Zakonodajne točke 65. sestanka

Odbor za statistični program na 65. sestanku, ki se ga udeležuje generalna direktorica Statističnega urada RS mag. Irena Križman, obravnava dve komitološki točki.
Prva je osnutek uredbe o statistiki skupnosti o strukturi in aktivnosti tujih povezanih podjetij, nanaša pa se na obliko prenosa statistike tujih povezanih podjetij in v uredbi je potrebno določiti tak tehnični format, ki bo omogočal primerljivost in enostaven dostop do podatkov. Osnutek druge uredbe, ki se prav tako nanaša na statistiko tujih povezanih podjetij, pa vsebuje opredelitve spremenljivk in določa izvajanje klasifikacije dejavnosti, t. i. NACE Rev.2. Slovenija podpira sprejem obeh uredb.

Razprava o prihodnjih projektih

Člani Odbora bodo na sestanku bo med drugim razpravljali tudi o aktivnostih, katere predlaga posebna delovna skupina v sestavi Eurostat – ECB, za pripravo strategije komuniciranja na področju statistike cen življenjskih potrebščin. Inštituciji ugotavljata, da je za boljše razumevanje in večjo informiranost prebivalstva v vseh državah članicah EU potrebno pripraviti komunikacijske programe, ki bi vključevali npr. v ta namen pripravljene spletne strani, TV-oddaje ali pa promocijsko-izobraževalno gradivo.

Odbor bo obravnaval tudi priporočila Eurostata o desezoniranju podatkov v okviru evropskega statističnega sistema na način, ki bo zagotavljal primerljivost podatkov med posameznimi državami članicami. Priporočila so prijazna tudi za uporabnike podatkov in so jim zato lahko v pomoč pri razumevanju pridobljenih podatkov.

Slovenija podpira navedeni predlog in tudi priporočila.

Eurostat – vse bolj prijazen do uporabnikov

Eurostat na sestanku predstavlja tudi poročilo o posredovanju statističnih podatkov, torej o t. i. diseminacijski mreži Evropskega statističnega sistema, v katero v so vključeni vsi nacionalni statistični uradi EU. Le-ta prek spletne strani uporabnikom nudi pomoč tako, da uporabnik lahko ne le postavi vprašanje, temveč tudi dobi odgovor v svojem materinem jeziku - preko povezav vseh nacionalnih statističnih uradov. Na leto dobi Eurostat do 25.000 zahtevkov po podatkih, na osnovi pogosto zastavljenih vprašanj pa je na spletu dostopnih več kot 1.300 predefiniranih tabel v angleškem, francoskem in nemškem jeziku.

Avtor: Ida Repovž Grabnar