Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
Mikropodatki Popisa 2002
Statistično zaščiteni mikropodatki iz slovenskega popisa prebivalstva 2002 bodo uporabnikom na voljo v največji svetovni popisni bazi.
Posebna objava
30.1.2008

Statistični urad Republike Slovenije se je v letu 2005 pridružil mednarodnemu projektu IPUMS (Integrated Public Use Microdata Series), ki ga vodi in koordinira Minnesota Population Center iz Združenih držav.

Namen projekta je zbrati na enem mestu mikropodatke in dokumentacijo iz preteklih popisov prebivalstva (za zdaj od leta 1960 dalje) od čim večjega števila držav in jih ohraniti prihodnjim generacijam. Osnovna vodila projekta so statistična zaupnost in varovanje podatkov – v tem je IPUMS po oceni neodvisnega strokovnega pregleda dosegel najvišje standarde – ter harmonizacija podatkov in dokumentacije, kar omogoča enostavno primerjavo med državami v času in prostoru. Tako se vzpostavlja največja svetovna baza statistično zaščitenih popisnih mikropodatkov, ki so uporabnikom za znanstvenoraziskovalne in izobraževalne namene brezplačno že na voljo preko svetovnega spleta. Za dostop do mikropodatkov je treba izpolniti prošnjo ter spoštovati natančno določena pravila o ravnanju z njimi.

Uporabnikom je trenutno na voljo 80 vzorcev popisnih mikropodatkov iz 26 držav. S številnimi državami pa dogovarjanja še potekajo. Statistično zaščiteni mikropodatki iz popisa prebivalstva 2002, ki smo jih posredovali konec leta 2007, bodo uporabnikom iz vsega sveta predvidoma na voljo konec leta 2008.

Pri pripravi mikropodatkovnega vzorca Popisa 2002 – ta zajema nekaj manj kot 10 % prebivalcev Slovenije – smo skladno z zakonom dosledno upoštevali načelo statistične zaupnosti.

V skladu z diseminacijsko politiko oz. s politiko izkazovanja statističnih podatkov Statističnega urada RS je isti vzorec mikropodatkov iz Popisa 2002 registriranim raziskovalcem na voljo v t. i. varni sobi Statističnega urad RS. Seznam spremenljivk s šifranti je v prilogi. Osnovna pojasnila o dostopu do mikropodatkov in njihovi uporabi so na voljo na naši spletni strani.

Avtor: Danilo Dolenc