Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov, Slovenija, 2017

Najnižje stopnje samooskrbe v letu 2017 izkazovale bilance svežega sadja (21 %), zelenjave (39 %) in meda (45 %)

Prebivalec Slovenije je v letu 2017 porabil za prehrano največ žit (121 kg), porabil pa je tudi 113 kg zelenjave, 71 kg svežega sadja, 93 kg mesa, 68 kg krompirja, 12 kg jajc ter skoraj kilogram medu.

  • 12.6.2018
  • |
  • začasni podatki

Stopnje samooskrbe posebno nizke pri svežem sadju, zelenjavi, medu in krompirju

Posebno nizke stopnje samooskrbe so v letu 2017 izkazovale bilance svežega sadja, zelenjave, meda in krompirja; pri svežem sadju je znašala 21 %, pri zelenjavi 39 %, pri medu 45 %, pri krompirju pa 50 %.

Stopnja samooskrbe z žiti 63-odstotna

Domača proizvodnja žit je po začasnih podatkih v letu 2017 dosegla skoraj 550.000 ton, domača potrošnja pa je presegla 865.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe precej nizka, 63-odstotna. Proizvodnja svežega sadja je v tem letu dosegla približno 40.000 ton, domača potrošnja pa več kot 185.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe zelo nizka, le 21-odstotna.

Nekoliko nižja potrošnja krompirja, mesa in meda na prebivalca

Prebivalec Slovenije je v letu 2017 porabil za prehrano povprečno tudi 93 kg mesa, 68 kg krompirja, 12 kg jajc ter skoraj kilogram medu.

 

Stopnja samooskrbe po vrstah kmetijskih proizvodov, koledarsko leto, Slovenija
Stopnja samooskrbe po vrstah kmetijskih proizvodov, koledarsko leto, Slovenija
Vira: SURS, KIS
Potrošnja na prebivalca, koledarsko leto, Slovenija
Potrošnja na prebivalca, koledarsko leto, Slovenija
Vira: SURS, KIS
Koledarske rastlinske in živalske bilance, Slovenija, 2017
ProizvodnjaPotrošnjaStopnja samooskrbePotrošnja na prebivalca
1.000 t%kg/preb.
Žita547,0866,763,1120,8
Meso156,9192,681,593,2
Zelenjava96,4248,838,7113,2
Krompir77,1155,049,768,2
Sveže sadje39,7186,121,371,3
Vira: SURS, KIS
Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti