Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov, Slovenija, 2016

Najnižje stopnje samooskrbe ostajajo značilne za rastlinske prehranske bilance

Prebivalec Slovenije je v letu 2016 porabil za prehrano največ žit (122 kg), porabil pa je tudi 113 kg zelenjave in 72 kg svežega sadja.  

  • 10.11.2017
  • |
  • končni podatki


Stopnja samooskrbe z žiti 74-odstotna, posebno nizka pa pri zelenjavi, svežem sadju in krompirju

Domača proizvodnja žit je v letu 2016 dosegla skoraj 640.000 ton, domača potrošnja pa okrog 860.000 ton, zato je stopnja samooskrbe dosegla 74 %. Proizvodnja svežega sadja je v tem letu znašala 91.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 210.000 ton. Posebno nizko stopnjo samooskrbe so v letu 2016 izkazovale bilance zelenjave, svežega sadja in krompirja; pri zelenjavi je znašala 42 %, pri svežem sadju 44 %, pri krompirju pa 55 %.
 

Potrošnja posameznih kmetijskih proizvodov na prebivalca na primerljivi ravni

Prebivalec Slovenije je v letu 2016 porabil za prehrano povprečno tudi 94 kg mesa, 69 kg krompirja, 11 kg jajc ter nekaj več kot kilogram medu.

 

Grafikon 1: Stopnja samooskrbe, koledarsko leto, Slovenija
Grafikon 1: Stopnja samooskrbe, koledarsko leto, Slovenija
Vira: SURS, KIS
Grafikon 2: Potrošnja na prebivalca, koledarsko leto, Slovenija
Grafikon 2: Potrošnja na prebivalca, koledarsko leto, Slovenija
Vira: SURS, KIS
Tabela 1: Koledarske rastlinske in živalske bilance, Slovenija, 2016
ProizvodnjaPotrošnjaStopnja samooskrbePotrošnja na prebivalca
1.000 t%kg/preb.
Žita638,1860,974,1121,7
Meso148,5194,576,494,2
Zelenjava105,5252,941,7113,4
Krompir84,9154,554,968,5
Sveže sadje91,0206,944,071,6
Vira: SURS, KIS
Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo na podatkovnem portalu SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti