Svetovni dan hrane

Gospodinjstva v Sloveniji so v 2015 namenila za hrano nekaj več kot 12 % vseh porabljenih sredstev

SURS se s to objavo pridružuje številnim dogodkom ob svetovnem dnevu hrane, 16. oktobru, ki so  ga za svetovni dan hrane razglasili Združeni narodi leta 1979.

  • 9.10.2017
  • |
  • brez statusa

16 oktober so za svetovni dan hrane razglasili Združeni narodi leta 1979 in od takrat ga praznuje več kot 150 držav po svetu. Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO) pri Združenih narodih promovira letos ta dan  na naslednjih spletnih straneh:

http://www.greeningtheblue.org/event/world-food-day

http://www.fao.org/world-food-day/en/

Statistični urad RS se pridružuje praznovanju tega dne  s predstavitvijo nekaterih statističnih podatkov, ki se nanašajo na proizvodnjo in potrošno hrane v Sloveniji. Ta zapis je hkrati tudi povabilo vsem vam, da na spletnih straneh SURS poiščete še podrobnejše podatke, ki se nanašajo na različne vidike hrane v Sloveniji. Do podrobnejših podatkov od teh, ki jih prikazujemo na infografiki, lahko neposredno dostopate tudi prek označenih povezav na sliki, ki jo dodajamo v pripeti datoteki. Naravne danosti v Sloveniji so take, da veliko kmetijskih gospodarstev redi tudi živino, in sicer 80 %. Posledica tega je, da je večina obdelanih kmetijskih zemljišč v Sloveniji namenjena za pridelavo krme za živino. V letu 2016 je bilo tako poleg površin s trajnim travinjem tudi več kot 60 % njiv namenjenih za pridelavo krme za živinorejo. V slovenski živinoreji prevladuje reja govedi, imamo pa tudi več kot dovolj lastne prireje 'belega zlata' za domače potrebe. V letu 2015 so kmetijska gospodarstva priredila 298 litrov mleka na prebivalca Slovenije, ta pa ga je po podatkih Kmetijskega inštituta Slovenije porabil na leto povprečno 209 litrov.

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti